fbpx
icon

PONTGYŰJTÉS Regisztrálj és gyűjts pontokat! Regisztrált vásárlóink minden vásárlásaik után pontokat gyűjthetnek!

Minden újonnan regisztráló extra 100Ft-ot kap! Ha hírlevelünkre is feliratkozik, még extra 100Ft-ot adunk! Minden hónapban extra pontokat adunk akciós termékeinkre, így akár 300Ft-ot is be tudsz zsebelni termékenként pontgyűjtő számládra! A pontokat bármikor le tudod vásárolni!

Cég székhelye: 6726 Szeged, Fogarasi u. 10/B

ashwagandha hatása

12 bizonyított egészségügyi előnye az Ashwagandhának

Az ashwagandha jótékony hatásai.

Az Ashwagandha egy ősi gyógynövény, amelynek csodálatos hatásai vannak az emberi szervezetre.

Adaptogénnek minősül, ami azt jelenti, hogy segíthet a szervezetnek kezelni a stresszt. Az Ashwagandha számos egyéb jótékony hatással is rendelkezik a szervezet és az agy számára.Például fokozhatja az agyműködést, csökkentheti a vércukor- és kortizolszintet, és segíthet a szorongás és a depresszió tüneteinek leküzdésében.

Íme az ashwagandha 12 tudományosan alátámasztott előnye.

 • Ősi gyógynövény

Az ashwagandha az egyik legfontosabb gyógynövény az ájurvédában, az alternatív gyógyászat egy olyan formájában, amely az indiai természetes gyógyítás elvein alapul. Több mint 3000 éve használják a stressz enyhítésére, az energiaszint növelésére és a koncentráció javítására.

Az ashwagandha szanszkritul a lószagot jelenti, ami utal mind az egyedi szagára, mind az erőt növelő képességére. Botanikai neve Withania somnifera, és számos más néven is ismert, többek között indiai ginzeng és téli cseresznye.

Az ashwagandha növény egy kis cserje sárga virágokkal, amely Indiában és Észak-Afrikában őshonos. A növény gyökeréből vagy leveleiből készült kivonatokat vagy port számos betegség kezelésére használják. Számos egészségügyi előnyét a magas koncentrációjú withanolidoknak tulajdonítják, amelyekről kimutatták, hogy leküzdik a gyulladást és a tumorok növekedését.

Ashwagandha hatása

Az Ashwagandha az indiai ayurvédikus gyógyászat egyik kiemelkedő gyógynövénye, és egészségügyi előnyei miatt népszerű étrendkiegészítővé vált.

 • Csökkentheti a vércukorszintet

Számos tanulmányban kimutatták, hogy az ashwagandha csökkenti a vércukorszintet. Egy vizsgálatban növelte az inzulinszekréciót és javította az izomsejtek inzulinérzékenységét. Csökkentheti a vércukorszintet is.

Kutatások azt mutatják, hogy az ashwagandha az inzulinszekrécióra és -érzékenységre gyakorolt hatásán keresztül csökkenti a vércukorszintet.

 • Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

Állatkísérletek azt mutatják, hogy segíthet a rák számos típusának kezelésében, beleértve az emlő-, tüdő-, vastagbél-, agy- és petefészekrákot.

Egy vizsgálatban a withaferinnel önmagában vagy egy rákellenes gyógyszerrel kombinálva kezelt petefészekdaganatos egereknél a tumor növekedése 70-80%-kal csökkent. A kezelés megakadályozta a rák más szervekre való átterjedését is.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy az ashwagandha hasonló hatást fejt ki az emberekben, a jelenlegi kutatások biztatóak.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a withaferin, az ashwagandha bioaktív vegyülete elősegíti a daganatos sejtek pusztulását, és hatékony lehet számos ráktípus ellen.

 • Csökkentheti a kortizolszintet

Tanulmányok kimutatták, hogy az ashwagandha segíthet a kortizolszint csökkentésében. Egy krónikusan stresszes felnőtteken végzett vizsgálatban az ashwagandhával kiegészített étrend-kiegészítők kortizolszintje szignifikánsan nagyobb mértékben csökkent a kontrollcsoporthoz képest. A legnagyobb adagot szedők átlagosan 30%-os csökkenést tapasztaltak.

Az Ashwagandha-kiegészítők segíthetnek a kortizolszint csökkentésében krónikusan stresszes egyéneknél.

 • Segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást

Az Ashwagandha talán leginkább a stressz csökkentésére való képességéről ismert. Kutatók arról számoltak be, hogy az idegrendszerben lévő kémiai jelátvitel szabályozásával blokkolta a stressz útját patkányok agyában.

Emellett több kontrollált humán vizsgálat is kimutatta, hogy képes csökkenteni a stresszben és szorongásos zavarokban szenvedő emberek tüneteit.

Egy 64 krónikus stresszben szenvedő emberen végzett 60 napos vizsgálatban az ashwagandhával kiegészített csoport tagjai átlagosan 69%-os szorongás- és álmatlanság-csökkenésről számoltak be, szemben a placebocsoport 11%-os csökkenésével.

Egy másik 6 hetes vizsgálatban az ashwagandhát szedők 88%-a számolt be a szorongás csökkenéséről, szemben a placebót szedők 50%-ával.

Az Ashwagandha állatkísérletekben és embereken végzett vizsgálatokban is kimutatták, hogy csökkenti a stresszt és a szorongást.

 • Csökkentheti a depresszió tüneteit

Bár nem vizsgálták alaposan, néhány tanulmány szerint az ashwagandha segíthet enyhíteni a depressziót.

Egy 64 stresszes felnőtt bevonásával végzett, 60 napos, kontrollált vizsgálatban azok, akik napi 600 mg magas koncentrációjú ashwagandha kivonatot szedtek, a súlyos depresszió 79%-os csökkenéséről számoltak be, míg a placebocsoport 10%-os növekedést jelentett.

 • Fokozhatja a tesztoszteronszintet és növelheti a férfiak termékenységét.

Az ashwagandha-kiegészítők erőteljes hatással lehetnek a tesztoszteronszintre és a reproduktív egészségre.

Egy 75 terméketlen férfin végzett vizsgálatban az ashwagandhával kezelt csoportban megnövekedett a spermiumok száma és mozgékonysága. Mi több, a kezelés hatására a tesztoszteronszint jelentősen megemelkedett. A kutatók arról is beszámoltak, hogy a gyógynövényt szedő csoport vérében megnőtt az antioxidánsok szintje.

Egy másik vizsgálatban azok a férfiak, akik a stressz miatt ashwagandhát kaptak, magasabb antioxidáns-szintet és jobb spermaminőséget tapasztaltak. A 3 hónapos kezelés után a férfiak 14%-ának partnere teherbe esett.

 • Növelheti az izomtömeget és az erőt

Kutatások kimutatták, hogy az ashwagandha javíthatja a testösszetételt és növelheti az erőt. Az ashwagandhát szedők izomereje és mérete jelentősen nagyobb mértékben nőtt. Emellett több mint kétszeresére csökkent a testzsírszázalékuk a placebocsoporthoz képest. Izomműkdéshez elengedhetetlen a marha kollagén használata is. Erről a blogunkban olvashatsz többet.

 • Csökkentheti a gyulladást

Számos állatkísérlet kimutatta, hogy az ashwagandha segít csökkenteni a gyulladást. Embereken végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy növeli a természetes ölősejtek aktivitását, amelyek olyan immunsejtek, amik harcolnak a fertőzések ellen és segítenek egészségünk megőrzésében.

Egy kontrollált vizsgálatban a napi 250 mg standardizált ashwagandha-kivonatot szedő csoportban átlagosan 36%-kal csökkent a CRP, míg a placebocsoportban 6%-kal.

 • Csökkentheti a koleszterinszintet és a triglicerideket.

Gyulladáscsökkentő hatása mellett az ashwagandha a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésével hozzájárulhat a szív egészségének javításához.

Állatkísérletek szerint jelentősen csökkenti ezeknek a vérzsíroknak a szintjét.

Egy patkányokon végzett vizsgálat szerint 53%-kal, illetve közel 45%-kal csökkentette az összkoleszterin és a triglicerid szintjét.

 • Javíthatja az agyműködést, beleértve a memóriát is

Állatkísérletek arra utalnak, hogy az ashwagandha enyhítheti a sérülés vagy betegség okozta memória- és agyműködési problémákat.

Kutatások kimutatták, hogy elősegíti az antioxidáns aktivitást, amely megvédi az idegsejteket a káros szabad gyökökkel szemben.

Egy vizsgálatban epilepsziás patkányoknál, akiket ashwagandhával kezeltek, a térbeli memória károsodása szinte teljesen visszafordult. Ezt valószínűleg az oxidatív stressz csökkenése okozta.

Egy kontrollált vizsgálatban egészséges férfiak, akik naponta 500 mg ashwagandhát szedtek, jelentős javulásról számoltak be a reakcióidőben és a feladatteljesítményben, összehasonlítva a placebót kapó férfiakkal.

Egy másik 8 hetes, 50 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat azt mutatta, hogy napi kétszer 300 mg ashwagandha gyökérkivonat szedése jelentősen javította az általános memóriát, a feladatteljesítményt és a figyelmet.

 • A legtöbb ember számára biztonságos és széles körben elérhető

Az Ashwagandha a legtöbb ember számára biztonságos kiegészítő, bár hosszú távú hatásai nem ismertek.

Terhes és szoptató nőknek viszont nem ajánlott a szedése!

Az autoimmun betegségben szenvedőknek szintén kerülniük kell az ashwagandha szedését. Ide tartoznak az olyan betegségekben szenvedők, mint a reumás ízületi gyulladás, a lupusz, a Hashimoto pajzsmirigygyulladás és az 1-es típusú cukorbetegség.

Ezenkívül a pajzsmirigybetegségre gyógyszert szedőknek óvatosnak kell lenniük az ashwagandha szedésével, mivel egyeseknél növelheti a pajzsmirigyhormonszintet.

A lényeg

Az Ashwagandha egy ősi gyógynövény, amely számos egészségügyi előnnyel jár.

Csökkentheti a szorongást és a stresszt, segíthet a depresszió leküzdésében, fokozhatja a termékenységet és a tesztoszteronszintet a férfiaknál, sőt, még az agyműködést is fokozhatja.

Az ashwagandhával való kiegészítés egyszerű és hatékony módja lehet az egészség és az életminőség javításának.

GREEN TEA + L-CARNITINE + CLA – NUTRI NATURE – 90DB

Social Share