Blog

C-vitaminnal a szabadgyökök ellen

2021.02.24 11:20
C-vitaminnal a szabadgyökök ellen

Mik azok a szabadgyökök? Mik azok az antioxidánsok? Miért van szükség C-vitamin kiegészítésre?

Hogyan jönnek létre a szabadgyökök a szervezetünkben?
Először is tisztázzuk a szabadgyök fogalmát. A szabadgyök egy nagy reakcióképességű molekula, amely károsítja a sejtjeinket. Ha a szabadgyökök elárasztják a szervezetet, akkor az oxidatív stressz néven ismert állapot következik be. A szabadgyökök negatívan változtatják meg a zsírokat, a fehérjéket és a DNS-t, és számos emberi betegséget váltanak ki. Ilyen egészségügyi problémák lehetnek a szív- és érrendszeri, az inzulin rezisztencia és a daganatos megbetegedések. A rák és az érelmeszesedés az elhalálozás két fő oka, kiemelkedően szabadgyökkel kapcsolatos megbetegedés. A szabadgyökök túlzott mennyisége a szervezetben felgyorsítja az öregedési folyamatokat is.

A nyugati életmódból adódóan rengeteg szabadgyök jön létre a szervezetünkben, a kiváltó fő okok lehetnek:
• Fokozott alkohol fogyasztás
• Dohányzás
• Levegő szennyezettség
• Méreganyagok
• Magas vércukorszint
• Magas UV sugárzás
• Többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztása
• Stressz
• Kevés antioxidáns

A problémát az jelenti, amikor a szabadgyökök és az antioxidánsok aránya nem megfelelő a szervezetben. A szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlyára van szükség a megfelelő fiziológiai működéshez.

Mik azok az antioxidánsok?

Bizonyára a legtöbben hallottak már az antioxidánsokról, de kevesen tudják, hogyan működnek valójában. Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, csökkentik a szabadgyökök számát a szervezetben. Lényegében a hiányzó elektront biztosítják a szabadgyökök számára. Az antioxidánsok feloszthatóak vízben- és zsírban oldhatókra.

Legfontosabb ételből származó antioxidánsaink:
• C vitamin (vízben oldódó)
• E vitamin (zsírban oldódó)
• B-karotin (zsírban oldódó)

A szervezet nem képes előállítani ezeket a mikro-tápanyagokat (vitaminokat), vagyis nekünk kell bevinnünk a szervezetünkbe valamilyen formában. A legjobb módja ennek, ha zöldségekből és gyümölcsökből próbáljuk pótolni a megfelelő mennyiséget, azonban korábban is írtuk [Miért van szükségünk táplálék-kiegészítőkre a C vitamin pótlásához?], hogy érdemes a táplálkozásunkat táplálék-kiegészítőkkel kiegészíteni, ugyanis a zöldségek, gyümölcsök már nem tartalmaznak elegendő vitamint és ásványi anyagot.

Miért van szükség C vitamin kiegészítésre?

A válasz egyszerű: mert az emberi szervezet nem képes előállítani, és az életben maradáshoz nélkülözhetetlen vitamin. Az élőlények többsége képes szintetizálni, azonban néhány élőlény erre nem képes, ilyen például az ember, az emberszabású majmok és a tengerimalac is. A C vitamin szerepe kiemelten fontos a szabadgyökök ellen. Mivel vízben oldódó vitamin, a szervezet kevésbé raktározza el - ezért nehéz túladagolni -, érdemes naponta vagy akár naponta többször bevinni a megfelelő mennyiséget, amelyhez segítséget nyújt a Nutri Nature C vitamin készítménye.