Blog

Miért fontos a C-vitamin pótlása?

2021.02.17 07:45
Miért fontos a C-vitamin pótlása?

Miért van szükség nagyobb mennyiségű C vitaminra, mint amennyit táplálékból biztosítunk? Milyen hatása van a C vitaminnak a szervezetben? Mennyi C vitaminra van szükség?

Nem elég zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanunk a C vitamin igényünk fedezésére?

A válasz: nem. A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet számára, az anyagcsere-folyamatok fontos résztvevői. Két fő csoportra oszthatjuk őket: a vízben oldhatóakra és a zsírban oldhatóakra. A vízben oldhatóak nem tárolódnak a szervezetben, ezért naponta be kell vinnünk őket. A C vitamin is ide sorolandó, ezért rendszeresen nagyobb mennyiségre lehet szükségünk. Sok helyen találkozhatunk 80 mg-os ajánlással, azonban ez csak a skorbut betegség elkerülésére elegendő mennyiség. Szent-Györgyi Albert – Nobel díjas tudósunk – napi adagja 1000 mg volt, azonban betegség esetén ennek a többszörösét szedte.

Sokakban megfogalmazódhat a kérdés, hogy szükségem van-e C vitamin kiegészítésre, hiszen eszem elég zöldséget és gyümölcsöt? Igen, szükségünk van táplálék-kiegészítőkre, hiszen a zöldségek, gyümölcsök vitamin és ásványanyag tartalma drasztikusan lecsökkent, írja egy 2005-ös kutatás. Összehasonlításképpen, az ’50-es években egy alma annyi C vitamint tartalmazott, mint ma 15 darab. Ennek számos oka van, a nemesítések, a földek kiszipolyozása és a nagyipari termelés is.

Milyen hatása van a C vitaminnak a szervezetben?

  • Az antioxáns hatása segíti csökkenteni a szabadgyököket a szervezetben, amelyek számos betegség kialakulásáért feleősek.
  • Pozitív élettani hatása van a szív- és érrendszerre, szignifikánsan csökkenti az LDL (“rossz” koleszterin) szintet a vérben.
  • Segít szabályozni a vérnyomást.
  • Segíti a vas felszívódását. Vas nélkül a sejtek nem jutnak oxigénhez.
  • Jó hatással van az immunrendszerre.
  • Javítja a memóriát és a gondolkodást.
  • Támogatja a bőr, az izületek, a csontok egészségét. 
  • Segít a kollagénképzésben.

Mennyi C vitaminra van szükség?

Normál esetben elmondható, hogy 1000 mg C vitamin képes fedezni a napi szükségleteinket. Intenzív sportolás, betegség esetén azonban a szervezet C vitamin szükséglete megnőhet, ezért érdemes növelni a napi adagot. A Nutri Nature-nél is megtalálod a C vitamin készítményedet, amely kollagénnel együtt szedve, kiemelten támogatja a bőr, az izületek és a csontok egészségét.