fbpx
icon

PONTGYŰJTÉS Regisztrálj és gyűjts pontokat! Regisztrált vásárlóink minden vásárlásaik után pontokat gyűjthetnek!

Minden újonnan regisztráló extra 100Ft-ot kap! Ha hírlevelünkre is feliratkozik, még extra 100Ft-ot adunk! Minden hónapban extra pontokat adunk akciós termékeinkre, így akár 300Ft-ot is be tudsz zsebelni termékenként pontgyűjtő számládra! A pontokat bármikor le tudod vásárolni!

Cég székhelye: 6726 Szeged, Fogarasi u. 10/B

Miért fontos a C-vitamin pótlása?

Miért van szükség nagyobb mennyiségű C vitaminra, mint amennyit táplálékból biztosítunk? Milyen hatása van a C vitaminnak a szervezetben? Mennyi C vitaminra van szükség?

Nem elég zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanunk a C-vitamin igényünk fedezésére?

A válasz: nem. A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet számára, az anyagcsere-folyamatok fontos résztvevői. Két fő csoportra oszthatjuk őket: a vízben oldhatóakra és a zsírban oldhatóakra. A vízben oldhatóak nem tárolódnak a szervezetben, ezért naponta be kell vinnünk őket. A C vitamin is ide sorolandó, ezért rendszeresen nagyobb mennyiségre lehet szükségünk. Sok helyen találkozhatunk 80 mg-os ajánlással, azonban ez csak a skorbut betegség elkerülésére elegendő mennyiség. Szent-Györgyi Albert – Nobel díjas tudósunk – napi adagja 1000 mg volt, azonban betegség esetén ennek a többszörösét szedte.

Sokakban megfogalmazódhat a kérdés, hogy szükségem van-e C vitamin kiegészítésre, hiszen eszem elég zöldséget és gyümölcsöt? Igen, szükségünk van táplálék-kiegészítőkre, hiszen a zöldségek, gyümölcsök vitamin és ásványanyag tartalma drasztikusan lecsökkent, írja egy 2005-ös kutatás. Összehasonlításképpen, az ’50-es években egy alma annyi C vitamint tartalmazott, mint ma 15 darab. Ennek számos oka van, a nemesítések, a földek kiszipolyozása és a nagyipari termelés is.

Milyen hatása van a C vitaminnak a szervezetben?

  • Az antioxáns hatása segíti csökkenteni a szabadgyököket a szervezetben, amelyek számos betegség kialakulásáért feleősek.
  • Pozitív élettani hatása van a szív- és érrendszerre, szignifikánsan csökkenti az LDL (“rossz” koleszterin) szintet a vérben.
  • Segít szabályozni a vérnyomást.
  • Segíti a vas felszívódását. Vas nélkül a sejtek nem jutnak oxigénhez.
  • Jó hatással van az immunrendszerre.
  • Javítja a memóriát és a gondolkodást.
  • Támogatja a bőr, az izületek, a csontok egészségét.
  • Segít a kollagénképzésben.

Túl lehet adagolni a C-vitamint?

A C-vitamin felfedezéséért Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albert élete során napi 1000 milligrammot szedett a vitaminból, idősebb korában (93 évesen hunyt el) és betegség idején az adagot 8-9000 milligrammra növelte. A molekuláris biológiával foglalkozó, szintén Nobel-díjas Linus Pauling kémikusról pedig ismert, hogy napi 10 000 -18 000 milligrammot szedett élete során a vitaminból. A tudós 91 évesen hunyt el.

De a hivatalos ajánlás szerint a túlzott C-vitamin fogyasztás járhat mellékhatásokkal is. Hivatalosan az ajánlott napi C-vitamin adag az átlagos felnőtt számára 75-90 mg, azonban bizonyos esetekben, például stresszes időszakokban, fizikai aktivitás, dohányzás, vagy krónikus betegségek esetén, szükség lehet több C-vitaminra.

Fontos megjegyezni, hogy a C-vitamin szedése túlzásba vitt adagokban nem javasolt, mert magasabb adagoknak néhány mellékhatása lehet, például hasmenés, fejfájás, szédülés vagy hányinger. A túlzott C-vitamin bevitel hosszabb távon pedig veszélyes lehet, mert vesekövek kialakulásához vezethet.

A legjobb, ha az ajánlott napi C-vitamin adagot a táplálékkal viszed be, például citrusfélékkel, bogyós gyümölcsökkel, zöld leveles zöldségekkel és paprikával. Ha mégis úgy döntesz, hogy C-vitamin kiegészítőt szedsz, mindig tartsd be az ajánlott adagot, és konzultálj az orvosoddal vagy egy szakértővel, ha bármilyen kérdésed van a C-vitamin adagolásával kapcsolatban.

Mennyi C vitaminra van szükség?

Normál esetben elmondható, hogy 1000 mg C vitamin képes fedezni a napi szükségleteinket. Hiszen a mai rohanó életben, fokozott intezitásban használjuk a szervezetünket. Intenzív sportolás, betegség esetén a szervezet C vitamin szükséglete még jobban megnőhet, ezért érdemes növelni a napi adagot. A Nutri Nature-nél is megtalálod a C vitamin készítményedet, amely kollagénnel együtt szedve, kiemelten támogatja a bőr, az izületek és a csontok egészségét.

 

Social Share