icon

PONTGYŰJTÉS Regisztrálj és gyűjts pontokat! Regisztrált vásárlóink minden vásárlásaik után pontokat gyűjthetnek!

Minden újonnan regisztráló extra 100Ft-ot kap! Ha hírlevelünkre is feliratkozik, még extra 100Ft-ot adunk! Minden hónapban extra pontokat adunk akciós termékeinkre, így akár 300Ft-ot is be tudsz zsebelni termékenként pontgyűjtő számládra! A pontokat bármikor le tudod vásárolni!

Cég székhelye: 6726 Szeged, Fogarasi u. 10/B

Vajon csökkenti-e a D-vitamin a COVID-19 kockázatát?

D-vitamin hatása az immunrendszer egészségére / Valóban véd a  COVID-19 ellen?

A D-vitamin egy olyan zsírban oldódó vitamin, amely számos szerepet játszik a szervezetben. A D-vitamin különösen fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségének megőrzése szempontjából, így elgondolkodhatunk azon, hogy pótlása vajon segíthet-e csökkenteni az új koronavírus megbetegedések kockázatát.

Bár a COVID-19-re jelenleg nincs gyógymód, fizikai távolságtartással és megfelelő higiéniai előírások betartásával elkerülhetjük a fertőzést.
Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a megfelelő D-vitaminszint segíthet az immunrendszer egészségének megőrzésében, és védelmet nyújthat a légzőszervi megbetegedésekkel szemben.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a koronavírussal kórházba került betegeknél, akiknek megfelelő volt a D-vitamin szintjük, csökkent a súlyos megbetegedés és a halálozás kockázata.

Ebből a cikkből most megtudhatjuk, hogy a D-vitamin hogyan támogatja az immunrendszert, és hogy e vitamin pótlása hogyan segíthet megvédeni a légúti megbetegedésekkel szemben.

Hogyan támogatja a D-vitamin az immunrendszert?
A D-vitamin nagyon fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez – amely a szervezet első védelmi vonala a fertőzések és betegségek ellen.

Ez a vitamin meghatározó szerepet játszik az immunválasz elősegítésében. Egyaránt rendelkezik gyulladáscsökkentő és immunszabályozó tulajdonságokkal, valamint kiemelkedő szerepe van az immunrendszer védelmében.
Az is ismert róla, hogy fokozza az immunsejtek, köztük a T-sejtek és a makrofágok működését, amelyek védik a szervezetet a kórokozókkal szemben.

Mivel az alacsony D-vitamin-szintet összefüggésbe hozták a fertőzésekre, betegségekre és immunrendszerrel összefüggő rendellenességekre való fokozott fogékonysággal, így nagyon fontos a megfelelő bevitele.

Az alacsony D-vitamin-szint például összefüggésbe hozható a légzőszervi betegségek, köztük a tuberkulózis, az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), valamint a vírusos és bakteriális légúti fertőzések nagy mértékű kockázatával.

Mi több, a D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a tüdőfunkció csökkenésével, ami befolyásolhatja a szervezet légúti fertőzések elleni küzdelmét.

Vajon védelmet nyújt-e a D-vitamin szedése a COVID-19 ellen?

Jelenleg nincs gyógymód a COVID-19-re, és eddig csak kevés tanulmány vizsgálta a D-vitamin szerepét a megbetegedésekkel szemben.

Egy nemrégiben végzett kutatás azonban megállapította, hogy a legalább 30 ng/ml 25-hidroxi-D-vitamin-szint segít csökkenteni a súlyos kimenetel és a halálozás kockázatát a COVID-19 vírussal kórházba került betegeknél.

Más tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya károsíthatja az immunműködést és növelheti a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Emellett egyes tanulmányok szerint a D-vitamin tartalmú készítmények fokozhatják az immunválaszt és összességében védelmet nyújthatnak a légúti fertőzésekkel szemben.

Egy nemrégiben készült kutatás, melyben 14 ország 11 321 lakosát vizsgálták, kimutatta, hogy a D-vitamin-készítmények csökkentik az akut légúti fertőzések (ARI) kockázatát mind azoknál, akiknek alacsony, mind akiknek megfelelő D-vitamin-szintjük volt.

Mindent összevetve a vizsgálat kimutatta, hogy a D-vitamin-készítmények 12%-kal csökkentették a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. A védőhatás az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezőknél volt a legerősebb. A vizsgálat megállapította továbbá, hogy a D-vitamin-készítmények akkor védtek a leghatékonyabban az ARI ellen, ha naponta vagy hetente, kis adagokban szedték őket, viszont kevésbé voltak hatékonyak, ha nagyobb adagokban és ritkábban fogyasztották.

Bár a kutatás még folyamatban van, fontos megérteni, hogy a D-vitamin pótlólagos szedése önmagában nem véd meg minket a COVID-19 kialakulásától.
A D-vitaminhiány azonban növelheti a fertőzésekre és betegségekre való fogékonyságot azáltal, hogy károsítja az immunfunkciót. Ez különösen aggasztó, mivel sok ember szenved D-vitaminhiányban, különösen az idősebbek, akiket leginkább fenyeget a COVID-19-hez kapcsolódó súlyos szövődmények kialakulásának kockázata.

A legtöbb ember számára általában elegendő a napi 1000-4000 NE D-vitamin
pótlása. Az alacsony D-vitamin-szintűeknek azonban gyakran sokkal nagyobb adagokra van szükségük ahhoz, hogy szintjüket az optimális tartományba emeljék.

Összefoglalva

A D-vitamin számos fontos szerepet játszik a szervezetben, többek között elősegíti az immunrendszer normál működését.
Tudományos kutatások szerint a D-vitamin pótlása védelmet nyújthat a légúti fertőzésekkel szemben, különösen azoknál, akiknek alacsony a vitaminszintjük.
A legújabb kutatások szerint a megfelelő D-vitaminszint segíthet a COVID-19-ben szenvedőknek elkerülni a súlyosbodást valamint csökkenti a további betegségek kockázatát. Beszéljen kezelőorvosával a D-vitamin pótlásáról Ön is egészsége érdekében.