fbpx
icon

PONTGYŰJTÉS Regisztrálj és gyűjts pontokat! Regisztrált vásárlóink minden vásárlásaik után pontokat gyűjthetnek!

Minden újonnan regisztráló extra 100Ft-ot kap! Ha hírlevelünkre is feliratkozik, még extra 100Ft-ot adunk! Minden hónapban extra pontokat adunk akciós termékeinkre, így akár 300Ft-ot is be tudsz zsebelni termékenként pontgyűjtő számládra! A pontokat bármikor le tudod vásárolni!

Cég székhelye: 6726 Szeged, Fogarasi u. 10/B

d-vitamin hatása

Vajon csökkenti-e a D-vitamin a COVID-19 kockázatát?

D-vitamin hatása az immunrendszer egészségére / Valóban véd a  COVID-19 ellen?

A D-vitamin egy olyan zsírban oldódó vitamin, amely számos szerepet játszik a szervezetben. De mi is valójában a D-vitamin hatása az emberi szervezetre? A D-vitamin különösen fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségének megőrzése szempontjából, így elgondolkodhatunk azon, hogy pótlása vajon segíthet-e csökkenteni az új koronavírus megbetegedések kockázatát.

Bár a COVID-19-re jelenleg nincs gyógymód, fizikai távolságtartással és megfelelő higiéniai előírások betartásával elkerülhetjük a fertőzést.
Egyes kutatások azt is kimutatták, hogy a megfelelő D-vitaminszint segíthet az immunrendszer egészségének megőrzésében, és védelmet nyújthat a légzőszervi megbetegedésekkel szemben.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a koronavírussal kórházba került betegeknél, akiknek megfelelő volt a D-vitamin szintjük, csökkent a súlyos megbetegedés és a halálozás kockázata.

Ebből a cikkből most megtudhatjuk, hogy a D-vitamin hogyan támogatja az immunrendszert, és hogy e vitamin pótlása hogyan segíthet megvédeni a légúti megbetegedésekkel szemben.

Hogyan támogatja a D-vitamin az immunrendszert?
A D-vitamin nagyon fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez – amely a szervezet első védelmi vonala a fertőzések és betegségek ellen.

Ez a vitamin meghatározó szerepet játszik az immunválasz elősegítésében. Egyaránt rendelkezik gyulladáscsökkentő és immunszabályozó tulajdonságokkal, valamint kiemelkedő szerepe van az immunrendszer védelmében.
Az is ismert róla, hogy fokozza az immunsejtek, köztük a T-sejtek és a makrofágok működését, amelyek védik a szervezetet a kórokozókkal szemben.

Mivel az alacsony D-vitamin-szintet összefüggésbe hozták a fertőzésekre, betegségekre és immunrendszerrel összefüggő rendellenességekre való fokozott fogékonysággal, így nagyon fontos a megfelelő bevitele.

Az alacsony D-vitamin-szint például összefüggésbe hozható a légzőszervi betegségek, köztük a tuberkulózis, az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), valamint a vírusos és bakteriális légúti fertőzések nagy mértékű kockázatával.

Mi több, a D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a tüdőfunkció csökkenésével, ami befolyásolhatja a szervezet légúti fertőzések elleni küzdelmét.

Vajon védelmet nyújt-e a D-vitamin szedése a COVID-19 ellen?

Jelenleg nincs gyógymód a COVID-19-re, és eddig csak kevés tanulmány vizsgálta a D-vitamin szerepét a megbetegedésekkel szemben.

Egy nemrégiben végzett kutatás azonban megállapította, hogy a legalább 30 ng/ml 25-hidroxi-D-vitamin-szint segít csökkenteni a súlyos kimenetel és a halálozás kockázatát a COVID-19 vírussal kórházba került betegeknél.

Más tanulmányok kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya károsíthatja az immunműködést és növelheti a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Emellett egyes tanulmányok szerint a D-vitamin tartalmú készítmények fokozhatják az immunválaszt és összességében védelmet nyújthatnak a légúti fertőzésekkel szemben.

Egy nemrégiben készült kutatás, melyben 14 ország 11 321 lakosát vizsgálták, kimutatta, hogy a D-vitamin-készítmények csökkentik az akut légúti fertőzések (ARI) kockázatát mind azoknál, akiknek alacsony, mind akiknek megfelelő D-vitamin-szintjük volt.

Mindent összevetve a vizsgálat kimutatta, hogy a D-vitamin-készítmények 12%-kal csökkentették a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát. A védőhatás az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezőknél volt a legerősebb. A vizsgálat megállapította továbbá, hogy a D-vitamin-készítmények akkor védtek a leghatékonyabban az ARI ellen, ha naponta vagy hetente, kis adagokban szedték őket, viszont kevésbé voltak hatékonyak, ha nagyobb adagokban és ritkábban fogyasztották.

Bár a kutatás még folyamatban van, fontos megérteni, hogy a D-vitamin pótlólagos szedése önmagában nem véd meg minket a COVID-19 kialakulásától.
A D-vitaminhiány azonban növelheti a fertőzésekre és betegségekre való fogékonyságot azáltal, hogy károsítja az immunfunkciót. Ez különösen aggasztó, mivel sok ember szenved D-vitaminhiányban, különösen az idősebbek, akiket leginkább fenyeget a COVID-19-hez kapcsolódó súlyos szövődmények kialakulásának kockázata. Az idősebb személyeknél elengedhetetlen a D-vitamin a csontok egészségének megőrzésében is. A csontok és fogak egészségéhez a kollagén is fontos táplálékkiegészítő.

A legtöbb ember számára általában elegendő a napi 1000-4000 NE D-vitamin pótlása. Az alacsony D-vitamin-szintűeknek azonban gyakran sokkal nagyobb adagokra van szükségük ahhoz, hogy szintjüket az optimális tartományba emeljék.

Összefoglalva

A D-vitamin számos fontos szerepet játszik a szervezetben, többek között elősegíti az immunrendszer normál működését.
Tudományos kutatások szerint a D-vitamin pótlása védelmet nyújthat a légúti fertőzésekkel szemben, különösen azoknál, akiknek alacsony a vitaminszintjük.
A legújabb kutatások szerint a megfelelő D-vitaminszint segíthet a COVID-19-ben szenvedőknek elkerülni a súlyosbodást valamint csökkenti a további betegségek kockázatát. Beszéljen kezelőorvosával a D-vitamin pótlásáról Ön is egészsége érdekében.

D3+K2 – D-VITAMIN 4000 NE + K2-VITAMIN – NUTRI NATURE – 100DB

Social Share
1 Comment
  • Michel John
    2022-09-07

    Enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.