Blog

Hogyan segíthet a kollagén a csontritkulás megelőzésében?

2021.01.25 09:57
Hogyan segíthet a kollagén a csontritkulás megelőzésében?

Tud-e a hidrolizált kollagén segíteni a csontritkulás elleni küzdelemben? Melyik kollagén típus a legfelelőbb erre?

A csontritkulás – másnéven osteoporosis - a csont állapotának romlása. A csont szerkezete meggyengül, amelyet a csont minőségének, működésének romlása okozza. Előrehaladott állapotában könnyebben törnek a csontok, amelyek komoly problémát okozhatnak, főképp idős korban. Elsősorban a nőket érinti nagyobb számban, különösen a változókort követően, de az idő múlásával a férfiak is küzdenek a csontritkulás okozta problémákkal. Mint minden esetben, a megelőzés fontos és hasznos. Sokat tehetünk azért, hogy a csontritkulást megakadályozzuk.

Nézzük mik a leghasznosabb ajánlások:

1. Legyünk aktívak!
Ha nem mozgunk eleget, az a csont és az izom szerkezet meggyengüléséhez vezet. Legyünk aktívak, hogy sokáig élvezhessük a mozgás örömét!


2. Vigyünk be elég kálciumot és D vitamint a szervezetünkbe!
A kálcium adja a csont kemény szerkezetét, míg a D vitamin segít a Ca felszívódásában. Korábbi cikkünkben írtunk, hogy a csontsűrűséget más tényezők is befolyásolhatják [Miért kerüljem azokat a termékeket, amelyek mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak?].


3. Fogyasszunk kollagént!
A lista legfelső két helyéről sok szó esik, de hogyan jön ide a kollagén!? Tud-e a hidrolizált kollagén segíteni a csontritkulás elleni küzdelemben? A kollagén fehérje fontos szerepet tölt be a csontszerkezetben, mivel a csont rugalmas, hálós szerkezetét alkotja, kiemelkedő szerepe van az erőátvitelben. Kutatások során bebizonyosodott, hogy a kollagén peptid bevitelével támogatjuk a csontozatunk erősségét és egészségét. A kapott eredmények azt mutatják, hogy a kollagén peptid – ami könnyen emészthető a szervezet számára – fogyasztása stimulálja a csontépítő sejteket és blokkolja a csont leépítését. A fogak egészsége számára is előnyös.

Melyik kollagén típus a legfelelőbb erre?
A kollagén a test fehérjetömegének megközelítőleg 30%-át, a csontváz fehérjetömegének körülbelül 80%-át alkotja, főként I-es típusú kollagén. A hal és marha kollagének többségében I-es típusú kollagént tartalmaznak, ezért remek választások lehetnek, ha támogatni szeretnénk a csontozatunkat.

Ezek a termékek kapszula formában találhatóak a Nutri Nature-nél, kiemelt figyelmet fordítva a minőségre. Érdemes odafigyelni, hogy milyen formátumban fogyasztjuk a hidrolizált kollagénünket, hogy elkerüljük a felesleges káros összetevőket. Erről több információ található egy korábbi cikkünkben [Milyen kollagént válasszak? Por, folyadék vagy a kapszula a legjobb választás?].