PONTGYŰJTÉS
Regisztrálj és gyűjts pontokat!
Regisztrált vásárlóink minden vásárlásaik után pontokat gyűjthetnek!
Minden újonnan regisztráló extra 100Ft-ot kap!
Ha hírlevelünkre is feliratkozik, még extra 100Ft-ot adunk!
Minden hónapban extra pontokat adunk akciós termékeinkre, így akár 300Ft-ot is be tudsz zsebelni termékenként pontgyűjtő számládra! A pontokat bármikor le tudod vásárolni!
Mik azok a mesterséges adalékanyagok az élelmiszerekben? Hogyan jelölik őket? Hogyan hatnak ezek az anyagok a szervezetünkre?
Sajnos a mesterséges adalékanyagok rengeteg feldolgozott élelmiszerben és táplálék-kiegészítőben megtalálhatóak. Főként azért alkalmazzák őket, hogy olcsóbb legyen az előállításuk, tovább fogyaszthatóak legyenek és megnyerő legyen az adott termék a fogyasztó számára.
Mik azok a mesterséges adalékanyagok az élelmiszerekben?
Az alábbi felsorolásban láthatjuk, hogy milyen típusú adalékanyagok kerülhetnek az egyes élelmiszerekbe és táplálékkiegészítőkbe:
1. Színezékek
2. Tartósítószerek
3. Savanyúságot szabályzó anyagok
4. Antioxidánsok
5. Tömegnövelő szerek, zselésítő anyagok, stabilizátorok, sűrítőanyagok…
6. Ízfokozók
7. Édesítőszerek
8. Egyéb adalékanyagok
A hidrolizált kollagént tartalmazó termékek esetében a legaggasztóbb adalékanyagok a színezékek (Tio2) és a foszfátok. Az úgynevezett azoszínezékeket kémiai-szintetikus úton állítják elő, eleinte kőzetkátrány volt az alapanyag, manapság a kőolaj váltotta fel. A 19. század végén a német festékipar leváltotta a növényi színezékeket ezekre a szintetikus anyagokra, amelyek mára már az élelmiszereinkbe is belekerültek. Ez nem véletlen, mivel ezek a szintetikus anyagok, jóval olcsóbbak és könnyebb velük dolgozni, ami egyenes út a nagyobb profithoz. Sok azoszínezéket betiltottak már, mivel egészségre ártalmasak voltak, de a mai napig megmaradt pár a fogyasztott termékeinkben.
A különböző foszfátokat tartósítóként, antioxidánsként, savanyítószerként, emulgátorként használják a termékekben. A foszfátok veszélyeztetik a vér kálcium-foszfát arányát, ami csökkentheti a csontsűrűséget.
Hogyan jelölik a mesterséges adalékanyagokat az élelmiszerekben?
Ezeket a különböző fajtájú adalékanyagokat többségében “E” számokkal jelölik a felsorolásban, de előfordul, hogy az adalékanyag nevét tüntetik fel a címkén. Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk a titán-dioxid szervezetre gyakorolt hatásaival [Hogyan hat ránk a titán dioxid?], ami számos termékben és étrendkiegészítőben megtalálható. A titán-dioxidot például E171-ként jelölik a különböző termékekben.
Hogyan hatnak ezek az anyagok a szervezetünkre?
A probléma számos adalékanyaggal, hogy felhalmozódhatnak a szervezetben, gátolhatják a tápanyagok felszívódását, befolyásolhatják a hormonrendszert, károsíthatják a DNS-t, rák kialakulását idézhetik elő. Azonban nem minden adalékanyag káros vagy mesterséges, vannak színező anyagok is például, amelyeket növényekből állítanak elő. Viszont ezek a természetes anyagok, drágábbak a szintetikus társainál és nem olyan stabilak az élelmiszerben, ezért számos gyártó választja a szintetikus társait a nagyobb profit reményében. A kérdés nem csak az, hogy ezeknek a megkérdőjelezhető hatású adalékanyagoknak egyenként milyen hatása van a szervezetre, hanem ezek összeadódva milyen hatással bírnak.
Egészségünk védelmében érdemes olyan gyártót választani, amely mellőzi az adalékanyagokat. Előfordulhat, hogy ezek a termékek valamivel többe kerülnek, de hosszútávon biztosan kifizetődő számunkra, ha ezek a termékek mellett rakjuk le a voksunkat. Általában elmondható, hogy azok a gyártók akik kiemelkedően figyelnek a termékeik egészségre gyakorolt hatásaira, a készítményeik környezetre gyakorolt hatásaira is odafigyelnek, ami mindenféleképpen nem utolsó szempont. A Nutri Nature is azon dolgozott az elmúlt években, hogy termékei eleget tegyenek ezeknek a kritériumoknak, ne kelljen úgy kollagént juttatnunk a szervezetünkbe, hogy mesterséges adalékanyag társulna hozzá. Sok hidrolizált kollagén tartalmú termék közül választhatunk manapság, azonban kevesen tudják azt, hogy minőséget biztosítsanak, megalkuvások nélkül.