Blog

Milyen kollagént válasszak? Por, folyadék vagy kapszula?

2021.01.11 18:04
Milyen kollagént válasszak? Por, folyadék vagy kapszula?

A hidrolizált kollagén formátumok közül a folyadékot, a port vagy a kapszulát válasszam? Mik a különbségek a kollagén típusok között? 

A kollagén esetén főként 3 adagolási formátummal találkozhatunk: por alapú, folyadék vagy kapszula. Mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai, sokszor a választás a felhasználási céltól függ.

Nézzük először a folyadékot...

A kollagén peptid folyadék

A hidrolizált kollagén folyadék formátum jól hasznosul a szervezetben és gyorsan szívódik fel. Általában elmondható, hogy a különböző folyadékok kevesebb, mint 10 perc alatt bekerülnek a véráramba éhgyomor esetén. Ez a tulajdonság néhány táplálékkiegészítőnél fontos lehet – például a folyékony magnézium esetében egy hosszú távú futásnál –, de a kollagén esetében ez elhanyagolható. Fontos az is, hogy milyen célból szedjük, mekkora dózisra van szükségünk [Mennyi kollagénre van szükségünk?]. Az edzéshez szükséges nagyobb mennyiséget ebből a formátumból könnyebben fedezhetjük, mint például a kapszulákból, viszont a folyadék esetében számolnunk kell a különböző mesterséges ízesítő anyagokkal és színezékekkel. Továbbá a folyadék esetében fokozottan figyelnünk kell a tárolási hőmérsékletre, különösen felbontás után. Miután felbontottuk, rövid időn belül el kell fogyasztanunk. Ezek alapján elmondható, hogy nem túl mobilis formátum.

A kollagén peptid por (hidrolizált kollagén por)

A hidrolizált kollagén por formátum szintén előnyt jelent ha nagyobb mennyiséget szeretnénk bevinni. Felszívódása hasonlóan megegyező tulajdonsággal bír mint az előzőleg tárgyalt folyadék készítmény, hiszen a felhasználás során a porhoz vizet adunk és folyadékként jut a szervezetbe. A por formátummal általában ízesített verzióban találkozhatunk, de egyes gyártók készítenek ízesítetlen kollagént is. Tárolása kevésbé igényel figyelmet, felbontása után is sokáig eltartható ha nem éri nedvesség. Ebben a formátumban is számolnunk kell a különböző ízesítő anyagokkal, csomósodás gátlókkal, habosodás gátlókkal és színezékekkel. Ez a lista csökkenthető valamelyest, ha ízesítetlen kiszerelést választunk. Ha magunkkal szeretnénk vinni, túlzás lenne azt mondani, hogy a legjobb választás, hiszen a legtöbb esetben 300-500 grammos kiszerelésben található meg.

Kollagén kapszula

A kollagén peptid kapszula jó választás azoknak, akik moderált mennyiséget szeretnének bevinni a szervezetükbe és fontosnak tartják a különböző adalékanyagok elkerülését egészségük védelmében. Adalékanyag mentességük miatt a kapszulák igen csak elterjedtek azoknál a gyártóknál, akik egy tisztább, egészségesebb irányzatot céloznak meg. Felszívódása valamivel hosszabb ideig tart, mint az előző két formátumnál, de ez a kollagén esetében nem releváns. A kapszulák - a tablettákhoz hasonlóan - könnyen hordozhatóak, magunkkal vihetjük utazásunk során is. Remek választás azoknak, akik mindig elfelejtik bevenni az étrendkiegészítőiket a reggeli órákban, mivel elfér egy kisebb táskában is, így magukkal tudják vinni. Tárolása nem igényel túl sok figyelmet, minőségét sokáig megőrzi. A kapszula héja zselatinból készül [Hidrolizált kollagén vs zselatin], ami egy módosított formája a kollagénnek. Ha el szeretné kerülni a különböző mesterséges adalékanyagokat – amiből sajnos elég sok jut a szervezetünkbe – és szempont, hogy kollagén készítményét magával vihesse bárhová, akkor a kapszula remek választás lehet önnek. A Nutri Nature is ezért választotta a kapszulás formátumot, mert kiemeltnek tartja, hogy termékei csak pozitív hatással legyenek a fogyasztói számára.