Miért kerül a titán-dioxid a különböző termékekbe? Milyen hatása van a szervezetünkre?
A titán a természetben előforduló fém. A titánvasérc egy kémia reakció folyamán alakul át titánoxiddá. Ez az anyag rengeteg termékben előfordul, azonban megeshet, hogy egy másik számunkra kevesebbet mondó jelöléssel.
Miért kerül a titán-dioxid a különböző termékekbe?
Az élelmiszeripar a titán-dioxidot fehér színezékként használja. Ez az anyag ellenáll a fénynek, a hőnek és a savnak, ezért is találhatjuk meg például a naptejekben is. Továbbá megtalálható a fogkrémekben, rágógumikban, kozmetikumokban és az étrendkiegészítőkben is. Azonban elképzelhető, hogy más néven találkozunk vele a különböző termékekben. Az élelmiszerek
összetevőinek felsorolásában E171-ként, a kozmetikumokban CI77891-ként szerepel. A titán-dioxid jelenleg mennyiségi korlátozás nélkül használható a feldolgozott élelmiszerekben, azonban számos gyártó keres más alternatívát, és ez nem véletlen.
Milyen hatása van a szervezetre?
A titán-dioxid használata engedélyezett az Európai Unióban, és jelenleg veszélytelennek van nyilvánítva. Franciaország ugyanakkor a 2020-as évtől betiltotta a használatát az élelmiszerekben arra hivatkozva, hogy biztonsága nem bizonyított. Számos kutatás foglalkozik a titán-dioxid szervezetre gyakorolt hatásával és jelenleg megoszlanak a vélemények.
A titán-dioxid a szervezet számára nem emészthető, változatlan formában ürül ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs semmilyen negatív hatása szervezetünkre. Kapcsolatba hozták már gyulladásos betegségekkel és a rákkal is.
A fogyasztóvédőket azért is bosszantja a titán-dioxid használata az élelmiszerekben, mert nem tesz hozzá az élelmiszerek ízéhez, állagához, minőségéhez, csak a színén változtat. Ezért is szükségtelen az alkalmazása, különösen a vitatott szervezetre gyakorolt hatása miatt. Emellett fontos megemlíteni a környezetre gyakorolt negatív hatását, amely az előállítása során
keletkezik. A 2010-es környezetszennyezés megakadályozására irányuló Európai Parlament és Tanács dokumentációja már az első pontjában is a titán-dioxid környezetre gyakorolt hatásával foglalkozik. Leírja továbbá, hogy ennek az anyagnak az előállítása során jelentős levegő- és vízszennyezés keletkezhet.
Ha egyes gyártók nem is változtatnak, a fogyasztóknak megadatik az a választási szabadság, hogy elkerüljék azokat a termékeket, amelyek a titán-dioxidot tartalmazzák. Ez a döntés jó hatással van az egészségünkre és nem utolsó sorban a környezet számára is.
A Nutri Nature kiemelten fontosnak tartja, hogy termékei tiszta forrásból származzanak és mentesek legyenek a különböző felesleges adalékanyagoktól, ezzel biztosítva az egészséges, tiszta termékeket a fogyasztói számára.